Malin Pedro - SSE Executive EducationSapiens: En kort historik över mänskligheten

Av: Yuval Noah Harari

Tipsare: Malin Pedro, som leder programmet Chef och ledare.

“Boken Sapiens kan betraktas som en resa i sammanhang som påverkat människans liv där författaren Yuval Noah Harrari skickligt försöker svara på frågan hur det kommer sig att Homo Sapiens är herre på täppan. Boken utgör en flygtur över mänsklighetens skiften där flera av de ibland så svårbegripliga frågorna adresseras:

Varför söker människan ständigt mening och vad innebär det att vi har en unik förmåga att tro på saker som enbart existerar i vår fantasi? Varför är vi det enda djuret som enkelt kan samarbeta i stora antal? Och hur kommer det sig att vi är så skickliga på att berätta berättelser som legitimerar och konstruerar storskaliga mänskliga samhällsordningar?

Det sägs att framtidens framruta ska vara större än historiens backspegel – och det är exakt vad den här boken erbjuder – mental träning i att se tvärvetenskapliga sammanhang och en skicklig lektion i att reflektera över vår gemensamma historia. Läs den för att bättre förstå var vi står idag och kanske för att få en ny blick på din morgondag.”

Sapiens: En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari, ISBN 9789127150782.

Sapiens: A Brief History of Humankind av Yuval Noah Harari, ISBN 9780062316097.

 

 


 

Erica Keim - SSE Executive Education

The Startup Way

– How Entrepreneurial Management transforms Culture and Drives Growth

Av: Eric Ries

Tipsare: Erica Keim, Head of Exploratory Business, SSE Executive Educations affärsenhet för innovation.

“Har du läst så mycket management-litteratur att du vet vad det kommer att stå i nästa bok innan du ens har öppnat den? The Startup Way tillhör i så fall inte den kategorin av böcker som du är van vid. Du kommer istället att få ett framåtblickande och kundfokuserat perspektiv på management. Eric Ries beskriver på ett enkelt och tydligt sätt hur organisationer i olika storlekar kan använda sig av principer som startups vanligen använder sig av för att skapa nya innovationer och tillväxt. Det är den givna sommarläsningen för chefer, ledare och entreprenörer som redo att utnyttja de enorma möjligheter som finns tillgängliga för oss i dagens VUCA-värld.”

The Startup Way: How Entrepreneurial Management transforms Culture and Drives Growth av Eric Ries, ISBN 9780241197264.

Startup-modellen: så skapar entreprenörsinriktat ledarskap förändring och långsiktig framgång av Eric Ries, ISBN 9789188659224.

 


 

Fredrik Lidman - SSE Executive Education

Reinventing Organizations

– An Illustrated Invitation to join the Conversation on Next-Stage Organizations

Av: Frederic Laloux

Tipsare: Fredrik Lidman, som leder programmet Byggherre MasterClass Diploma.

“Detta är boken för dig som är rejält frustrerad över “tingens ordning” i den organisation du leder. Där du hoppas att det finns andra sätt att organisera en verksamhet som ger mer meningsfullhet, kreativitet och effektivitet. Jag rekommenderar den fint illustrerade versionen som finns på engelska. Vill du fördjupa din förståelse finns den mer omfattande orginalboken (utan illustrationer) även översatt till svenska.”

Reinventing Organizations – An Illustrated Invitation to Join the Conversation on Next-Stage Organizations av Fredrik Laloux, ISBN 9782960133554.

Reinventing Organizations: En guide till att skapa kreativa organisationer av Fredrik Laloux, ISBN 9789147122332.


 

Mer tid över för inspiration?

SSE Executive Education har tillgång till ett fantastiskt nätverk av experter och producerar regelbundet artiklar, podcasts, filmer m.m. till vårt inspirationsrum.