Tio svenska företag som förändrar världen
Sverige har en lång tradition av innovation och entreprenörskap, vilket kommer till uttryck i allt från traditionella industrier till startup-företag.
Ericsson
Den svenska telekomjätten lade grunden för den infrastruktur och den snabba utveckling inom IT och telekom vi ser idag. Ett nära samarbete med universitet och forskningsinstitutioner runtom i världen skapar förutsättningar för nya innovationer och en ledande roll även i framtiden.
H&M
I en tid när frågor om miljö och socialt ansvar blir allt viktigare för många konsumenter har den svenska klädvarujätten tagit en ledarposition i världen. Genom att förändra sitt sätt att jobba och ställa krav även på sina leverantörer har företaget visat att goda affärer och hållbar utveckling hänger ihop.
Scania
Scanias modulsystem som förenar kundanpassning med rationell produktion har kallats transportbranschens motsvarighet till Toyotas Leankoncept. Med den tyska ägaren Volkswagen AG tar den svenska tillverkaren en ledarroll inom framtidens hållbara transportlösningar.
SKF
Innovation och nytänkande är fortfarande det som driver hjulen hos den 110 år gamla göteborgska industrijätten. De senaste åren har stort intresse riktats mot företagets applikationsdrivna lösningar bland annat för att beräkna lagrens livslängd och självförsörjande intelligenta sensorer för vindkrafts- och järnvägsindustrin.
Sandvik
Samarbete är nyckeln till den svenska industrikoncernens framgångar i världen. Få andra företag har varit lika skickliga på att skapa resultat tillsammans med sina kunder och världens ledande forskare. Dagens ledarskapsmodell beskrivs som öppen och bygger på medarbetarnas inre drivkraft snarare än krav.
Ikea
Det svenska möbelföretaget behåller sin särställning genom nya och fantasifulla grepp för att inspirera vår kreativitet i hemmet. Med återkommande innovationer som inleddes med platta paket till att idag omfatta montering utan skruvar, steg mot det smarta hemmet och AR-teknik erbjuder de fungerande lösningar genom hela livet.
Tetra Pak
När Ruben Rausing 1951 lanserade sin mjölkförpackning i papp förändrade han världen. Tetra Pak är idag ett av tre företag i företagsgruppen Tetra Laval Group och hade år 2016 24 000 medarbetare i världen och en nettoförsäljning på 24 miljarder euro.
Skype
Gratis videosamtal via internet har inneburit helt nya möjligheter för människor på olika kontinenter att hålla kontakt med varandra. 2011 köptes Skype av Microsoft för 50 miljarder kronor som införlivade programmet i sin verksamhet för internetkommunikation.
Klarna
Garanterad betalning var en efterlängtad nyhet för e-handeln när betaltjänstföretaget Klarna startade 2005 vid Handelshögskolan i Stockholm och räknas till ett av de första bolagen i den svenska fintech-eran. Företaget beviljades sommaren 2017 banktillstånd och avser att byta namn till Klarna Bank.
Spotify
De svenska entreprenörerna Martin Lorentzon och Daniel Ek förändrade hela vårt sätt att konsumera musik. Strömningstjänsten tog till stor del död på såväl den fysiska cd-skivan som den illegala nedladdningen och är världens största i sitt slag med över 100 miljoner användare.
Electrolux
Vitvarujätten som startade med dammsugartillverkning på Lilla Essingen i Stockholm 1919 fortsätter att överraska med smartare och energisnålare maskiner i dagens uppkopplade värld. Under 2016 hade företaget en omsättning på 121 miljarder kronor och cirka 55 000 medarbetare.
Läs mer: Vad är det som utmärker det svenska ledarskapet? >>