SCHIBBOLETEFFEKTEN: LEDARSKAP, KONSTEN OCH MÄNNISKANS ANSVAR

Pernila Petrelius Karlsberg – SSE Executive Education

Författare: Julia Romanowska

Tipsare: Pernilla Petrelius Karlberg, forskare på Handelshögskolan i Stockholm och programledare för öppna programmen Executive Leadership Program och Offentliga Sektorns Managementprogram på SSE Executive Education.

“Julia Romanowska är slagverkare med examen från Kungliga Musikhögskolan och medicine doktor från Karolina Institutet. Hon har arbetat fram ett pedagogiskt ledarskapskoncept som bygger på att chefer, genom att låta sig drabbas av starka konstnärliga upplevelser, börjar närma sig stora och svåra existentiella frågor om makt, ansvar och människovärde på ett annat sätt. Vilket gör dem till bättre chefer.

I sin avhandling genomförde hon ett experiment där hon lät chefer gå olika chefsutvecklingsprogram. Den ena gruppen gick ett mer traditionellt program där de fick stöd och verktyg i sina roller som chef. De upplevde själva att de blev bättre i sin yrkesutövning. Medarbetarna märkte dock ingen sådan skillnad. Den andra gruppen genomgick Romanowskas utbildning som bygger på schibbolet. Dessa chefer vittnade efteråt om känsla av större osäkerhet och tvivel på sin förmåga. Deras medarbetare däremot, upplevde att cheferna blivit mer engagerade, mer närvarande och i bättre kontakt med sina medarbetare. Helt enkelt bättre chefer. Romanowska kunde också genom att mäta och jämföra blodtester visa att de som gått hennes program hade en bättre förmåga till återhämtning. Ett bevis för mer hållbara chefer genom schibboleteffekten.

En schibbolet är en upplevelse, en konstföreställning. Julia Romanwska beskriver i boken de verk som hon tillsammans med musiker och dramatiker byggde upp och använda i experimentet. Genom att varva drabbande texter från förintelsen med musik utsattes deltagarna för en omskakande upplevelse som blanda annat skapade oro, olust och osäkerhet. Det var inte alltid en behaglig upplevelse, men en upplevelse som skakade om. Den bidrog till att människor började ställa sig existentiella frågor. Om makt, ansvar, värderingar, empati och människovärde. Det visade sig vara en hjälp för chefer som verkar i komplex verksamhet där det alltid finns olika intressenter, motstridiga krav, konflikter och för lite resurser. En hjälpa att reflektera, föra dialog och hitta vägar att samarbeta.

Julia Romanowskas utsatte sina deltagare för flera timmars föreställning, vi har inom våra program prövat schibbolet i mindre skala och ändå nått effekten att chefer vill diskutera svåra frågor på att annat sätt, att de plötsligt får fatt i andra perspektiv. Boken blandar fakta och starka berättelser och hålls i ett akademiskt men ändå lättillgängligt format. Det är en annorlunda bok om personlig utveckling, ledarskap och om att närma sig de stora och viktiga frågorna i livet.”

 


SPIONEN SOM KOM IN FRÅN KYLAN

Författare: John Le Carré

Tipsare: Katarina Hägg, vd på SSE Executive Education

Spionen som kom in från kylan från 1962 är en klassisk spionroman och den brittiske författaren John Le Carrés stora genombrott. Le Carré, som gick bort häromåret, var känd för sina agentberättelser från kalla kriget. Han jobbade själv för brittiska underrättelsetjänsten i Bonn och Berlin, talade flytande tyska och franska, och anses ha givit trovärdiga beskrivningar av hur underrättelsetjänsten fungerar – långt från de glättiga bilder som bondfilmerna förmedlade under samma tid.

Spionen… är en smart, elegant och mörk agentberättelse. I centrum står Alex Leamas, en desillusionerad brittisk spion som i ett sista uppdrag sänds som falsk avhoppare till DDR. Utöver själva uppdraget får vi följa hur han pendlar mellan öst och väst, mellan ideologi och cynism, mellan hoppet om ett eget liv och plikten som tjänsteman i hennes majestäts tjänst. De många tidstypiska detaljerna – skrivmaskiner med präglat brevpapper, mikrofilmer gömda i tobaksburkar, hoprullade dagstidningar som blir signaler – bidrar till en filmisk känsla. Det är lätt att förflytta sig till kallt krig och grå skymning i London och Berlin. Ingenting är vad det verkar, alla bär på hemligheter, och människorna är skoningslöst utbytbara brickor i stormakternas spel. Sommaren 2022 känns det kusligt aktuellt.

Det här är förstås ingen mysdeckare för lata soltimmar, men det kommer regniga dagar. Och då, gärna med lite jazz i bakgrunden, bjuder le Carrés genombrottsroman på en rafflande berättelse som griper tag och stannar kvar. Lagom till sextioårsjubileet har den kommit i nyöversättning, och – för den som föredrar att lyssna – som snyggt producerad sommarföljetong i Sveriges Radio.”


WHAT WE OWE EACH OTHER

Författare: Minouche Shafik

Tipsare: Emma Stenström, programledare för utbildningen Leadershift hos SSE Executive Education.

”Sommaren är en tid för reflektion. Vad har vi byggt för ett ekonomiskt system? Skulle det kunna se annorlunda ut?

Jag ägnar nästan all min vakna tid åt att grubbla över sådana frågor. Till och med i Sverige, som har sådant välstånd, är vi dåliga på att ta till vara på allas möjligheter. Hur kan vi bli bättre? Här lite läsning som kan ge inspiration:

Först ut är ”What we Owe Each Other. A New Social Contract for a Better Society” av Minouche Shafik, som är rektor för London School of Economics and Political Science (LSE).

Det är knappast någon strandläsning, men hennes mix av ekonomi, filosofi, policy och sunt förnuft är intressant. I korthet argumenterar hon för att vårt sociala kontrakt är brutet och att det är en av anledningarna till de många klyftor vi ser. Hon ger konkreta råd för hur vi bättre kan ta tillvara på allas talanger, bland annat genom att fördela resurserna jämnare.”

WINNERS TAKE ALL

Författare: Anand Giridharadas

Tipsare: Emma Stenström, programledare för utbildningen Leadershift hos

“Nummer två är en riktig tankeställare. Lite av ett slag i ansiktet på sådana som mig, som gärna vill göra världen bättre. Journalisten Anand Giridharadas ”Winners Take it All. The Elite Charade of Changing the World”

 Aj, aj, aj. Den gör ont att läsa. Här står de goda intentionerna i fokus men också hyckleriet. Hur alla vi som är privilegierade och vill göra gott i grund och botten inte är villiga att göra avkall på våra egna förmåner. För att ta till sig budskapet krävs ett rejält mått av självinsikt och självdistans. Har du det, rekommenderar jag den varmt!”

GIRIG-SVERIGE

Författare: Andreas Cervenka

Tipsare: Emma Stenström, programledare för utbildningen Leadershift hos

“Och till sist en bok på svenska, för den som läser på det språket. Vårens mest omtalade i mina kretsar.

Ekonomijournalisten Andreas Cervenkas ”Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”.

Samma tema igen, alltså: klyftor. Och frågan om hur vi skapar ett samhälle där fler inkluderas. Fullproppad med siffor och statistik, kontroversiell enligt många, men ack så intressant att reflektera över och diskutera. Särskilt tillsammans med andra.”

 


MER INSPIRATION?

SSE Executive Education har tillgång till ett fantastiskt nätverk av experter och producerar regelbundet artiklar. Dessa hittar du i vårt inspirationsrum >>