The undoing project: A friendship that changed the world

Författare: Michael Lewis

Tipsare: Gustav Almqvist, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och programledare för bland annat Executive Management Program vid SSE Executive Education.

gustav_almqvist_Volante3596_sajt-600x400

“Under våren gick en av vår tids största samhällsvetenskapliga tänkare ur tiden. Mottagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2002. Den israeliske psykologen Daniel Kahneman (1934-2024).

Kahneman skrev under sin otaliga vetenskapliga artiklar, de mest banbrytande på 1970- och 1980-talen, och flera bästsäljande böcker. Han förklarade i dem psykologin bakom de tankefel vi människor ibland gör och hur de försämrar våra bedömningar och beslut. Att vi sällan tänker helt rationellt var en av hans huvudslutsatser, vilken förändrat det moderna nationalekonomiämnet.

Såväl Kahnemans liv som hans forskargärning förtjänar att uppmärksammas – varför jag till sommaren vill rekommendera en bok som behandlar bådadera. Den bok jag valt att rekommendera är dock varken Kahnemans senaste (Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar) eller hans mest lästa (Tänka, snabbt och långsamt). Det är en Kahnemanbok det inte ens är Kahneman själv som har skrivit.

I The undoing project: A friendship that changed the world (först utgiven 2016) berättar den mångfaldigt prisbelönte amerikanske författaren Michael Lewis historien om Kahnemans legendariska forskningssamarbete med sin landsman och psykologkollega Amos Tversky (1937-1996). Ett samarbete präglat av intellektuell briljans och professionell kreativitet men också av djup vänskap och ibland rivalitet.

Lewis bok lär dig om Kahnemans forskning. Men framförallt skildrar den en unik vänskap och påminner om samarbetets betydelse för stora upptäckter.”

 


FLER REKOMMENDATIONER:

 

Tipsare: Angelika Lindstrand, Academic Director vid SSE Executive Education och SSE MBA och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.angelika-lindstrand

“Jag läser gärna böcker som tar upp konfliktteman i samhället, både skönlitterära verk och reportageböcker. Jag tycker att de vidgar mina perspektiv och ger mig ökad förståelse för den komplexitet som ligger i de beslut vi tar, organisationer vi leder och deras roll i samhällsutvecklingen.”

 

small-things-like-theseSmall things like these

Författare: Claire Keegan

“Den här boken tillhör kategorin skönlitterära verk och är en kort roman om en kolhandlare, på Irland under 1980-talet. I sitt dagliga arbete möter han konflikten mellan ett samhälle som behöver reformeras och en kyrka som fortfarande styr människors beteenden. Berättelsen fokuserar på det personliga ansvaret, komplexiteten i de sociala strukturerna och resultatet av att bryta det samförstånd som råder. Romanen är vacker och inger hopp.

 

 

nar-ingen-lyssnar

När ingen lyssnar

Författare: Diamant Salihu

“Den här reportageboken är en fortsättning på Salihus första bok Tills alla dör. När ingen lyssnar, fokuserar på gängkonflikter, polisens arbete och hur den krypterade tjänsten Encrochat knäcks. Som läsare får man följa händelserna i realtid och uppleva hur en otroligt sårbart vårt samhälle är. Som forskare är jag väldigt imponerad över det enorma arbete Salihu lagt ned på att kartlägga händelserna och hur skickligt han beskriver dem. Boken visar hur en relativt liten sluten del av samhället påverkar alla delar av den större strukturen.”

 

 

ett-ord-for-blod

Ett ord för blod

Författare: Faysa Idle

“Boken är självbiografisk och ger ett mänskligt perspektiv från insidan av de brutala gängkonflikterna. Jag uppskattar beskrivningen av livet för de anhöriga och framför allt kvinnorna i den miljön. Boken utforskar en kamp som sliter sönder familjer och hur lojalitet i olika former hela tiden utmanar och hotar själva livet. En bror och många vänner till Idle går förlorade i kampen och vi får följa hennes egen utmaning att bryta beteendemönster och sociala strukturer. Ett ord för blod är mycket läsvärd, då den kontextualiserar det brutala våldet.”

 

 

sista-striden-det-ar-historien-om-lontagarfonderna

Sista striden det är

Författare: Rikard Westerberg

“Författaren forskar i ekonomisk historia och leder Center for statecraft and strategic-communication, här på Handelshögskolan. Sista striden det ärhandlar om konflikten runt införandet av löntagarfonder på 1980-talet. Jag tycker det är spännande att få följa med i utvecklingen av en konflikt som inte bara hotade den så kallade svenska modellen av samförstånd mellan politik och näringsliv, men också kom att påverka den efterföljande politiska utvecklingen i Sverige.”

 


MER INSPIRATION?

SSE Executive Education har tillgång till ett fantastiskt nätverk av experter och producerar regelbundet artiklar. Dessa hittar du i vårt inspirationsrum >>