edin_geeks3 (smal)Edin Mehinovic har, 34 år gammal, redan 17 års erfarenhet som företagsledare bakom sig. Som 17-åring startade han sin första teknikblogg, SweClockers, och i dag leder han Geeks – ett framgångsrikt och växande digitalförlag med ett flertal varumärken under sitt paraply, så som SweClockers, FZ och 99mac.

– Jag är tekniknörd ut i fingerspetsarna och drog igång min sajt, eller blogg, för mig själv och likasinnade. I början hade jag väl ett tusental besökare i veckan, men det växte hela tiden. Jag lade så mycket tid på sajten att jag säkert missade hälften av tiden på gymnasiet, säger Edin Mehinovic.

En rad omständigheter gjorde dock att det för Edin i 19-årsåldern plötsligt inte längre handlade om att driva SweClockers som en hobby utan blev mer på allvar – SweClockers gick från hängivet hobbyprojekt till nödvändig födkrok. Vid den tiden klev även de första annonsörerna in på den digitala scenen, och då nätet var omoget, digital annonsering i sin linda och SweClockers på framkant så växte annonsintäkterna snabbt.

Edin började alltså tjäna pengar, år 2004 bildade han aktiebolag, och folk började anställas. Sajtens besökarantal dubblerades varje år och fler annonsörer strömmade till. SweClockers hade gått från liten sajt för de mest hängivna ”nördarna” till Sveriges största sajt för datorer och hårdvara. Men att plötsligt som 20-åring sköta ett företag i stark tillväxt och inte en hobbysajt ställde krav. Krav som Edin, med inte mer än en knapp gymnasieutbildning i ryggsäcken, fick ta sig an. Lyckligtvis gäller hans ”nördighet” inte enbart tekniska och digitala prylar. Det mesta han ger sig in på gräver han ner sig totalt i.

– Jag lärde mig allt, och då menar jag allt, om redovisning, bokföring och årsredovisningar eftersom att jag var tvungen. Och allt via nätet. Viljan att förstå och behärska är en otroligt stark drivkraft hos mig och när jag ger mig hän så går jag verkligen ”all in”. Det händer fortfarande att min fru, som faktiskt arbetar som och är utbildad ekonom, frågar mig om vissa saker som handlar om ekonomi och redovisning, säger Edin med ett leende.

Identitetsförskjutningen som följde – från datornörd till affärsman – var inte helt enkel att hantera men det rullade på och runt 2012 hade SweClockers 6-8 anställda. För Edin hade företagandet gått från hobby till nödvändighet till självförverkligande. Men vad skulle hända sedan?

– Jag hade lyckats, men för mig handlar det inte om pengarna utan jag vill göra skillnad på riktigt. Jag kommer från en bakgrund med väldigt knappa förhållanden och nu hade jag lägenhet i stan, bil, ett framgångsrikt företag. Så det var inte längre mitt eget självförverkligande det handlade om utan om vad jag ville att mitt företag skulle vara och vad det skulle bli. Varför fanns det?

I och med att företaget hade växt så mycket, både organiskt och genom förvärv av andra sajter, uppstod även en ny och mer komplicerad dynamik. Var Edin rätt person att leda det som Geeks, hade förvandlats till?

Edin Mehinovic behövde struktur, mål och mening. Ytterligare förvärv gav en än större organisationen och ställde plötsligt betydligt tuffare krav på ledarskap och organisation.

– Jag fick då ett tips av en tidigare deltagare på programmet Executive Leadership som tyckte att det borde vara helt perfekt utifrån de utmaningar och tankar jag hade. Själv var jag skeptisk. Handelshögskolan? En massa teorier, var det vad jag behövde? Men efter ett informationsmöte anmälde jag mig, och att nu ha genomgått det här programmet är något jag aldrig kommer att ångra, säger Edin.

För Edin var anmälan till programmet den första akademiska kontakten sedan gymnasiet och bara det var en stor utmaning. Men, redan dag ett kastades hans förväntningar på ända.

– Den miljö som programledarna skapar är så enormt trygg. Samtliga deltagare, många chefer från stora välkända bolag, kunde öppna upp och våga vara sig själva med ett djup som jag tror överraskade de flesta. Jag hade förväntat mig lärare, lektioner, långa teoripass – och så handlade första veckan bara om våra känslor! Att ges möjligheten att se emotionellt på det man gör och sin roll, och att hamna i en miljö där man kunde vara totalt öppen med övriga deltagare, det var otroligt värdefullt.

Nu då, när programmet är avslutat och Edin är tillbaka i den verklighet på företaget som han under programmet lämnat en vecka i månaden under det senaste halvåret, vilka är hans starkaste erfarenheter?

– En starkare självkänsla som ledare och en förstärkt syn på min typ av ledarskap som är väldigt emotionellt. Men framförallt en tydlighet och en bekräftelse på att jag gör rätt, att det går att vara chef utifrån sina egna förutsättningar, och idka ett ledarskap som bygger på dig själv.

Verktygen och det starka kontaktnätverk Edin tar med sig från Executive Leadership Program leder nu till ett omfattande varumärkes- och identitetsarbete inom Geeks.

– Vi genomgår nu en stor förändring som alla vi tillsammans i bolaget jobbat fram, faktiskt med stöd från en av de andra deltagarna på programmet, som jag kommit väldigt nära. Jag har även inspirerats och påverkats starkt av flera av föreläsarna under Executive Leadership Program.

Geeks vision handlar nu om att bygga stammar för människor med starka intressen och vi drivs av idén att ta de galet insatta på allvar. Vi är ju själva besatta av våra intressen och att ge mening, sammanhang och glädje till människor som också delar med sig av sitt engagemang. Det hade inte blivit så genuint och tydligt utan att ha gått det här programmet, avslutar Edin Mehinovic.

Executive Leadership Program

Executive Leadership Program ger dig ett helhetsperspektiv på ledarskap, affärsutveckling och styrning. Det är vår mest heltäckande chef- och ledarskapsutbildning. Läs mer om programmet nedan.

Relaterade program