”En väldigt god akademisk nivå”
Klara Bergmark är överläkare och verksamhetschef för anestesi och intensivvård på Danderyds Sjukhus i Region Stockholm. Hon gick SSE Executive Educations chefsutvecklingsprogram för sjukvården för att, som hon säger, ”kläs på” med nya insikter och kunskaper om den värld i vilken hon verkar som chef.
Vad är din roll på Danderyds Sjukhus?
– Sedan fem och ett halvt år är jag verksamhetschef för ett verksamhetsområde som består av anestesi, intensivvård, mottagningar och steril teknik. Det innebär ett ansvar för cirka 420 av sjukhusets anställda. Jag sitter i sjukhusledningen och är i grunden chef för chefer, med ett tiotal som rapporterar direkt till mig.
Vad var bakgrunden till att du deltog i Chefsutvecklingsprogrammet för sjukvården?
– Det var något jag själv efterfrågade eftersom jag hade hört bra saker om programmet av andra som gått det. Efter några år i min roll kände jag ett behov av att utvecklas vidare som chef. Tidigare hade jag gått lokala utbildningar på sjukhuset och inom vårdsektorn. Nu ville jag ta ytterligare steg och kläs på med nya insikter och kunskaper om den värld jag verkar i.
Vad har du för reflektioner kring programmet generellt?
– Det var väldigt proffsigt lett och den kursansvarige hade mycket kunskap. De teser han drev befästes dessutom genom praktiska exempel från verkligheten under programmets gång. Vi fick lyssna på bra föreläsare från hela Sverige som kom från olika delar av vården. Det gav olika infallsvinklar på varierande teman som till exempel lean och förbättringsarbete generellt. Det var inspirerande och gav en hel del aha-upplevelser. Programmet håller en väldigt god akademisk nivå och inte minst tillförde det en ekonomisk medvetenhet om hur man kan tänka på olika sätt och med olika infallsvinklar.
Detta är ett omfattande program. Varför tycker du att det är värt att lägga ned den tid som krävs?
– Det handlar lite om att så att säga akademisera det som man gör. Att förstå sin samtid och sitt sammanhang är viktigt för att göra ett bra jobb i sitt ledarskap. Du måste både ha erfarenhet och en god förståelse för det sammanhang du finns i, så att du vet vad du kan påverka och styra. Chefsutvecklingsprogrammet för sjukvården är väldigt bra i detta hänseende. Det gav också goda möjligheter att lära känna sig själv och sina värderingar för att därigenom kunna utvecklas som chef.
Finns det något annat som du specifikt uppskattade med programmet?
– Grupperna var sammansatta av chefer från olika regioner och olika typer av verksamheter, vilket på ett sätt kan vara lite utmanande då förutsättningarna skiljer sig så mycket åt. Denna blandning kom ändå till sin rätt när vi arbetade i smågrupper med uppgifter kring specifika problem som vi skulle lösa och sedan presentera våra lösningar. Deltagarnas olika utgångspunkter gav många nya insikter vilket gjorde dessa grupparbeten givande och lärorika.
Har du något tips till de som funderar på att delta i programmet?
– En sak som faktiskt förvånade mig personligen, var att det var en fördel att vi var två verksamhetschefer från Danderyds Sjukhus som gick utbildningen tillsammans. Jag trodde först att det skulle vara en nackdel, men faktum är att det var bra att ha med någon med gemensamma referensramar. Det kan finnas en styrka och poäng i att gå flera från samma organisation för att kunna dra nytta av varandra både under utbildningen och efteråt.
“PROGRAMMET HÅLLER EN VÄLDIGT GOD AKADEMISK NIVÅ OCH INTE MINST TILLFÖRDE DET EN EKONOMISK MEDVETENHET OM HUR MAN KAN TÄNKA PÅ OLIKA SÄTT OCH MED OLIKA INFALLSVINKLAR.”
Kontakta mig
Kari Anne Gransäter
Account Manager
Tel: +46 8 586 174 37