Pernila Petrelius Karlsberg – SSE Executive EducationPernilla Petrelius Karlberg, som är programledare för Executive Leadership Program, möter ofta hela ledningsgrupper i programmet.

Det vanliga scenariot är att det är vd som först går utbildningen och i och med det inser kraften i att låta hela ledningsgruppen dela samma erfarenhet.

En djupdykning i ledarskapet

Utbildningen beskriver hon som en djupdykning i det egna ledarskapet i kombination med kunskap och verktyg inom alla viktiga områden när man driver affärer eller verksamhet.

– Den riktar sig till alla chefer som har ett ledningsperspektiv, men sedan är det stor variation på funktioner, branscher och tillväxtfas, säger Pernilla.

Varför ska ledningen dela samma erfarenheter, är det inte viktigt med olikheter för att skapa dynamik?

– För att lättare förstå varandra och gå åt samma håll. Värdet i olikheten kommer fram när man kan prata med varandra och fördjupa förståelsen för varandras olika perspektiv. Det är mycket enklare om man har ett gemensamt språk och delar grundförståelsen och överenskommelsen.

Förutom språket ligger ett stort värde i att hela ledningsgruppen har en gemensam verktygslåda. Det blir en hävstångseffekt när ledningen gått programmet och snabbt kan tillämpa metoder och teorier som alla känner till.

– I programmet tar vi max två personer från samma ledningsgrupp samtidigt. Detta för att få en fruktbar mångfald av organisationer representerade i gruppen, och alla ska känna sig självständiga, men ändå förankrade. Eftersom vi jobbar mycket i smågrupper ges alla möjlighet till djupare reflektion i sammanhang utanför den egna ledningsgruppen. Att hela ledningsgruppen går samma utbildning betyder inte att man ska göra det samtidigt. Det är en rikedom i sig att varje enskild deltagare får sin erfarenhet från sin grupp eftersom alla grupper består av olika branscher, yrkesgrupper, avdelningar, erfarenheter, ålder och så vidare.

Alla typer av organisationer och företag

Pernilla menar att vid stora som små projekt är det värdefullt att kunna den gemensamma processen för att stötta varandra på bästa sätt.

– Vi har alla typer av organisationer och företag som kommer från hela landet och befinner sig i väldigt olika faser. Allt från snabbväxande start-ups som genomgår transformation med allt vad det innebär, till det större och väletablerade företaget med mångårig historia som har sina utmaningar. Det alla har gemensamt är ledarskapet. Vi fokuserar på att få deltagarna att arbeta på bästa vis och att utveckla delar av teamet utan att störa dynamiken i den stora gruppen.

Ser effekterna av programmet

Enligt Pernilla är det en förmån att jobba över tid med dessa grupper och organisationer.

– När man får följa ledningen genom en eller två deltagare per program över några år ser man vilken effekt programmet också har på förändringsprocessen, det gäller både verksamhetsutvecklingen och ledningsgruppens egen process.

 

 

Relaterade program