Frida Pemer - Handelshögskolan i Stockholm och SSE Executive EducationAIQ : Hur artificiell intelligens fungerar

Av: Nick Polson och James Scott

Tipsare: Frida Pemer, Assistant Researcher på Handelshögskolan i Stockholm. Frida föreläser i flera av SSE Executive Educations program, bland annat Accelerating Digital Transformation och Digital transformation för ledare. Hon leder det internationella forskningsprojektet “Digitalization of Expertise” och höll i våras webinaret “Managing disruption in professional services” i samband med vårt 50-årsjubileum.

Idag pratar vi mycket om artificiell intelligens – AI. Många av oss använder oss av AI varje dag, både på jobbet och privat, kanske utan att riktigt tänka på det. En viktig fråga i många organisationer är också hur de kan använda AI för att jobba smartare, effektivare, dra nytta av sin data, samt utveckla nya erbjudanden och affärsmodeller.

Men vad är AI egentligen? Och hur fungerar det? I boken ”AIQ” ger forskarna Nick Polson och James Scott en snabb och spännande introduktion till ämnet genom att låta oss följa ett antal centrala personer och deras innovativa idéer. De berättar bland annat hur det fungerar när företag som Netflix och Spotify automatiskt ger oss personliga rekommendationer på serier och musik, samt hur det i sin tur bygger på Abraham Walds arbete med bombplan under andra världskriget. De diskuterar också möjligheter och potentiella risker med AI.

För den som är nyfiken på AI kan jag varmt rekommendera AIQ – gärna i kombination med en bok om mänsklighetens historia, som t ex ”En liten världshistoria” av E. H. Gombrich. För vill vi förstå framtiden måste vi först förstå var vi är och var vi kommer ifrån.

Trevlig sommarläsning!”

AIQ : Hur artificiell intelligens fungerar av Nick Polson och James Scott, ISBN 9789171735539.

AIQ: How artificial intelligence works and how we can harness its power for a better world av Nick Polson och James Scott, ISBN 9780593079782.

 

 


 

Mattias Axelson - Handelshögskolan i Stockholm och SSE Executive Education

Reframing Business: When the Map Changes the Landscape

Av: Richard Normann

Tipsare: Mattias Axelson, Affiliated Researcher på Handelshögskolan i Stockholm. Mattias forskar inom innovation och affärsutveckling och är involverad i flera av SSE Executive Educations program, bland annat Digital transformation för ledare. Han höll seminariet “Business innovation outside core” i samband med vårens jubileumsfirande.

“En bok som bara blir mer aktuell med tiden är Richard Normanns mästerverk från 2001; “Reframing Business: When the Map Changes the Landscape” eller ”När kartan förändrar affärslandskapet” . Med referenser till managementforskning, kultur och erfarenheter som rådgivare ger han en djupdykning i de krafter som ”rekonfigurerar” branscher, utmanar etablerade företag och skapar möjligheter för de som vågar ligga i framkant. En bok för den som önskar kombinationen av nya insikter och hjärngympa i hängmattan…”

Reframing Business – When the Map Changes the Landscape av Richard Normann, ISBN 9780471485575.

Den svenska översättningen av boken är tyvärr slutsåld.

 


 

Anders Richtnér - Handelshögskolan i Stockholm och SSE Executive Education

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna

Av: Anders Hansen

Tipsare: Anders Richtnér, vd för SSE Executive Education samt Associate Professor på Department of Entrepreneurship, Innovation and Technology vid Handelshögskolan i Stockholm.

“I en värld där allt verkar ske här och nu, och kanske redan skulle ha skett igår, så är det bra att få perspektiv på saker. Veta vad som gör skillnad på riktigt. Något som är byggt på vetenskaplig grund och som utvecklar dig som individ, och i förlängningen påverkar dig såväl privat som professionellt.

I all enkelhet, men med briljans i sitt sätt att skriva, så förklarar Anders Hansen hur var och en av oss kan bli mer stresståliga, må bättre, förbättra vårt minne, och till och med öka vår kreativitet och intelligens.

Låter kanske som ett magiskt lyckopiller eller en illusion. Kanske, men så är det faktiskt inte.

Anders Hansen pekar på en väldigt enkel lösning vi alla kan ta till oss. Den stavas: 30 minuters motion. 3 gånger i veckan. Så lite, men forskning visar att det ger enormt bra effekt.

Om du är tveksam, eller behöver få bevis, läs då boken för att förstå vilka mekanismer som i din hjärna som aktiveras vid rörelse och hur positivt det är för var och en av oss. För dig som har en mer aktiv lärstil: gå ut och spring nu på en gång!

Utifrån egen erfarenhet så vet jag resultat kommer snabbare än du tror, så ta nu tiden och investera i dig själv, din hälsa, din hjärna. I förlängningen kommer du se att du får mer meningsfulla relationer och att du har tid och ork över till så mycket mer.”

Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen, ISBN 9789175038452.

The Real Happy Pill: Power Up Your Brain by Moving Your Body av Anders Hansen, ISBN 9781510722989.


 

Mer tid över för inspiration?

SSE Executive Education har tillgång till ett fantastiskt nätverk av experter och producerar regelbundet artiklar, guider och filmer m.m. Dessa hittar du i vårt inspirationsrum.