EDGE vässar klorna
Sedan den industriella revolutionen i Sverige startade i början av 1800-talet har förändringstakten i samhället konstant accelererat. Idag förväntas det att vi ska göra mer på kortare tid, och att vi snabbt klarar av att anpassa organisation, produktion och rutiner till förändringar i omvärlden. Utmaningarna i framtiden handlar därför mindre om att justera i efterhand och mer om att skapa förändringsorienterade organisationer där förmågan att agera proaktivt byggs in i organisationens DNA.
IFLs svar på utvecklingen heter EDGE – ett program som funnits i basutbudet sedan 2008. EDGE handlar om strategisk förändringsledning och under hösten har programmet vässats rejält för att bättre passa våra kunders behov. För bara några år sedan var det vanligare att man drev förändringsinitiativ som stora projekt och utsåg projektansvariga först när behovet uppstod. För att bemanna projekten, köptes kompetensen antingen in eller förvärvades genom att skicka de ansvariga på utbildning. Trenden idag är att vd, chefer och ledare förvärvar kompetensen i förväg så att beredskapen finns på ledningsnivå. Många ledare behöver vara direkt inblandade i att initiera och leda förändringsarbete – speciellt kring frågor som är mer komplexa till sin natur och går på ”tvärsen” i organisationen. Då behöver de ha kunskap och erfarenhet för att få det att hända, även om förändringsarbeten i projektform fortfarande består. Utvecklingen är inte bara en konsekvens av de s.k. megatrenderna, utan också en åtgärd för att inte tappa i konkurrenskraft.
– Det stämmer att förändringsledning i allt högre grad blivit en fråga för chefer och ledare, och eftersom arbetssituationen oftast är pressad på ledningsnivå har vi anpassat och optimerat EDGE för att fler chefer ska ha möjlighet att gå utbildningen. Nu är den bantad från 10 till 6 undervisningsdagar och utbildningslängden har kortats med nästan 3 månader. Innehållsmässigt har nyckelmodulerna dessutom fått större utrymme, säger Kristina Nilsson som är ansvarig programledare för EDGE.
Programmet ger stöd och verktyg som deltagarna kan praktisera direkt på ett projekt i skarpt läge. Projekten i sig behöver dock varken vara stora eller komplexa. Målet med EDGE är att skapa ny energi och drivkraft och ge deltagarna verktyg och metoder som gör att de vet hur man bäst tar sig an förändringsarbetet. Utbildningen är flexibel och lämpar sig därför för deltagande både före och under ett pågående förändringsarbete.
– Det är viktigare att man är med och driver ett förändringsinitiativ än att ta hänsyn till var i processen man befinner sig. Utan pågående uppdrag finns det risk för att det blir torrsim eftersom man behöver något att applicera de nya kunskaperna på redan under programmets förlopp. Sedan behöver man inte ha hela problemställningen klar för sig. Att tolka och omtolka ett förändringsuppdrag är nämligen också en del av programmet. I vår kommer vi att använda oss av en helt nyutvecklad metod för att hjälpa deltagarna att diagnosticera sitt förändringsbehov, säger Kristina.
Det är dock inget krav att ta med sig ett konkret avgränsat projekt i den bemärkelsen att det måste ha en början och ett slut. EDGE har ofta deltagare som arbetar med återkommande frågeställningar/uppdrag som de vill lära sig hantera ännu bättre. Det kan vara rådgivare och internkonsulter som i sin yrkesroll ofta ställs inför en viss typ av förändringsuppdrag.
Ledarskapets dimensioner
Hur skiljer sig ledarskapet i förändringsprojekt från ledarskap i andra sammanhang? Ja, i traditionell bemärkelse handlar chefskapet ofta om att styra organisationen vertikalt, medan förändringsledning kräver att du också klarar en horisontell dimension där du måste övertyga utan att utnyttja mandatet som chefsrollen ger. Inte minst att kunna påverka människor du inte är chef över. Det kan vara andra chefer eller seniora personer du måste ha med på förändringsresan.
Programmet EDGE är praktiskt inriktat och ofta växer livslånga vänskapsband fram ur de vitt skilda förändringsutmaningar som deltagarna stöttar och hjälper varandra med under programmets gång. Utmaningarna kan vara allt från att komma tillrätta med misstro, skapa ny energi i förändringströtta organisationer, skapa insikt om att det finns ett förändringsbehov eller öka försäljningen inom en produktkategori.
Helena Mehner är kommunikationsdirektör för Göteborgs Stad och gick EDGE för några år sedan. Då var hon projektledare med uppgift att starta Göteborgs Stads Kontaktcenter samt den helt nya förvaltningen Konsument och Medborgarservice, som jobbar med att ge service och information åt medborgarna. Ett stort förändringsarbete och många som var tveksamma om förändringarna var möjliga att genomföra i praktiken. Idag är kontaktcentret etablerat och förändringsarbetet genomfördes utan större problem.
– EDGE gav mig ovärderliga verktyg för att driva stora förändringsarbeten utifrån ett ledarskapsperspektiv. Vi fick lära oss allt ifrån modeller, förhållningssätt och vikten av att få människor att känna sig delaktiga i förändringen. Även idag jobbar jag med stora förändringsprojekt i Göteborgs stad och har nytta av vad jag lärde mig då, säger Helena Mehner.
Helena valde att delta i EDGE samtidigt som förändringsarbetet pågick och det tycker hon blev en bra kombination. Hon upplevde aldrig att programmet var så krävande att det påverkade hennes arbete negativt. Tvärtom gav det mycket tillbaka och underlättade hela projektarbetet.
– Jag lyfter gärna fram att vi jobbade mycket med förändringsledning, men också med förändringsmedarbetarskap. Det gällde att hitta förändringsledarna i organisationen och få dem att förstå och bära visionen. Vi fick bland annat en uppgift att intervjua ett antal personer på olika nivåer inom den egna organisationen. Vi skulle berätta om projektet och be om goda råd. De råden skrev jag upp på en lapp och satte upp på väggen. Jag har kvar lappen än idag. Jag valde att följa varenda gott råd jag fick och det hjälpte mig enormt i arbetet. Inte minst insikten om hur viktigt det är att lyssna på människor som redan finns i verksamheten, att bekräfta att mycket är bra men att förändringen är nödvändig för att komma vidare. Att ta sig den tiden, säger Helena.
EDGE – för vem och när?
Du som redan har en relation till IFL undrar kanske hur EDGE passar ihop med våra andra utbildningsalternativ. I de breda managementprogrammen ingår förändringsledning ofta som ett kortare moment. Då är det dock inte deltagarnas egna utmaningar som är utgångspunkt för problemlösning och undervisning utan fokus ligger på teori och forskning. Program som Företagsledning, EMP, SBL, Chef och Ledare och Civilingenjörsprogrammet ger grundläggande förståelse för ämnesområdet. Sitter du med ett större förändringsinitiativ som du inte kan ducka för är EDGE ett bra alternativ, eftersom programmet har fullt fokus på förändringsdimensionen i ledarskapet. Det krävs inga speciella förkunskaper för att gå EDGE.
Genom åren har många ledande företag och organisationer valt IFL och EDGE som sparringpartner för sina förändringsuppdrag, till exempel Arla Foods, Atlas Copco, Finansdepartementet, H&M, JM, Ericsson, TeliaSonera, Trafikverket m.fl. Deltagarnas betyg på programmet varierar något från år till år men brukar hamna runt 9 på IFLs 10-gradiga skala! Är du intresserad av EDGE kan du få mer information om programmet nedan.