Andreas Pettersson, idag ansvarig för Partner Management and Healthcare på CHG-MERIDIAN Sweden AB, ett familjeägt finansbolag med 900 anställda i 23 länder.

Hur fick du kännedom om programmet? 
Jag blev rekommenderad det av min tidigare chef och han hade själv gått det. Det var väldigt många i gruppen som hade blivit rekommenderade programmet av en kollega eller chef. Det var roligt att man kom från så olika branscher och bakgrunder.

Vad ville du utveckla i ditt ledarskap genom LPU?
Jag har fått mycket beröm för mitt ledarskap genom åren och jag fick utmärkelsen årets inspiratör på Wasa Kredit. Men när min tidigare chef alltid har frågat ”vad är ditt nästa steg, var är du om 5 år” så har jag aldrig kunnat svara på det. Nu fick jag tillfälle att fundera över det, och jag insåg att jag vill fortsätta leverera aktivt innan jag sätter mig ner bakom ett skrivbord och börjar prata om långsiktighet. Jag har en hunger att lära mig mer och en stark vilja att göra skillnad.

Vilka förväntningar hade du på programmet?
Jag hade inga förväntningar på det sättet. Jag hade läst lite om programmet och kom helt öppen och ville gå därifrån som en bättre ledare.

Och blev du det, en bättre ledare?
Många gånger om! När man är chef och ledare så lever man utifrån ett uppdrag hela tiden och dagarna går snabbt förbi. Men när man tänker på sitt ledarskap utifrån LPU så blir chefskapet som ett kall, det blir mer omfattande än att vara i en roll. Man får en förståelse för omgivningen och ser att man kan bjuda mer på sig själv.

I vilka situationer som chef har du förändrats av programmet?
Jag har ett mycket större mod idag. Jag ställer fler frågor och vågar ta konflikten och diskussioner i större utsträckning. Jag tänker också mycket mer på kroppsspråket. När man tittar på sig själv utifrån, under en diskussion, så ser man hur ens känslor läcker. Idag har jag hittat tryggheten i mitt kroppsspråk vilket gett mig mer pondus i de diskussioner det behövs.

Har du fått några andra verktyg? 
Nummer ett är coachning. Det är så enormt kraftfullt när man verkligen kan lyssna på en person och ställa rätt frågor, och personen inser att den sitter på svaren själv.

Hur gick det att kombinera programmet med ditt arbete?
Det var fördelat på fyra veckor, från tisdag till fredag var man borta och det var jättebra. Man gjorde fyradagarspass, från tidig morgon till sen kväll och då blir man en väldigt tight grupp när man lever så tätt ihop. Vi arbetade hårt och sedan kunde vi koppla av på kvällarna och prata om det man gjort under dagen.

Hur ser du på det stora utbud som finns på marknaden av olika utbildningar, det är tuff konkurrens?
Ja, det är en djungel av utbildningar – och alla säger att de är bäst. Jag tror att det ofta är slumpen som avgör vilka utbildningar man går och då blir en rekommendation av någon som gått utbildningen tidigare avgörande.

Har du något råd till den som överväger att söka programmet?
Rådet skulle vara att göra det, och att verkligen vara beredd på att öppna sig, vara beredd på att arbeta med sig själv och sitt eget jag på ett ärligt sätt.

Programmet blir en känslomässig resa utan dess like – och det är det som gör ett så starkt intryck! Den går inte att jämföra med någon annan utbildning.