Miljömärkning Sveriges vice vd om ledarskap och karriär
Mening, hållbarhet och miljönytta i kombination med resultat har varit den röda tråden i Cecilia Ehrenborg Williams karriär.
Det berättar hon för tidningen Framtidens Karriär Ingenjör i en intervju. Cecilia Ehrenborg Williams är vice vd på Miljömärkning Sverige och alumn från Civilingenjörsprogrammet. I grunden har hon en civilingenjörsexamen från KTH i kemiteknik med examensår 1995.
– Under mitt sista år på utbildningen riktade jag in mig på miljövård och det var då alla pusselbitar föll på plats. Känslan var att jag hade hittat rätt, det var en riktig kick och ett jätteroligt år.
Ex-jobbet förlades till Shanghai.
– Tillsammans med en kurskamrat gjorde jag en miljökonsekvensbeskrivning av olika vattendrag. De var ordentligt förorenade och vi blev enormt sjuka men också inspirerade till att påverka genom att arbeta med globala miljö- och hållbarhetsfrågor.
Efter hemkomsten fick hon anställning på ett kem-tekniskt företag och något år senare gick hon över till ett nystartat miljökonsultbolag där hon blev projektledare och produktutvecklare. I takt med att företaget växte fick hon axla allt större ansvar och bland annat pröva på ledarskap.
För sju år sedan började Cecilia på Miljömärkning Sverige. Efter en tid som projektledare fick hon en tjänst som affärsområdeschef och gick då för första gången in i ledarrollen på allvar. Cecilia deltog i Civilingenjörsprogrammet på SSE Executive Education i Stockholm. Det var i samband med det som blev hon erbjuden sin nuvarande roll som vice vd med ett allt större ansvar för ledning och utveckling av bolag och personal.
Cecilia har alltid haft radarn på efter nya möjligheter att utvecklas och påverka inom hållbarhetsområdet och ledarskap. Skulle hon ge något råd till andra ingenjörer som står inför att välja yrkesbana så är det framför allt att ha koll på sina drivkrafter och talanger.
– En bra utgångspunkt för karriärplanering är att ha koll på vad man triggas av och tycker är viktigt. Jag tror på att utmana sig själv och inte vara rädd för att pröva. Visar det sig att man valt fel spår så är även det en nyttig lärdom och kompassen kan justeras, säger hon.
Utdrag ur en artikel som publicerades i Framtidens Karriär Ingenjör i juni 2015.