Efter årsskiftet börjar Ingrid Engström som ny vd för Handelshögskolans dotterbolag IFL i Stockholm. Genom ett tätt samarbete med näringslivet går verksamheten ut på att fortbilda chefer inom managementsfrågor, ledarskap och affärsutveckling kan man läsa på hemsidan.

Det är ett styrelseproffs och en vd-veteran som tar klivet in i utbildningsvärlden. Under it-boomen var Ingrid Engström bland annat chef för olika bolag inom Telia, hon var vd på Comhem under två år från 1998 till 2000 och därefter vd på konsultbolaget Knowit.

Under sin tid på Knowit lyckades hon under loppet av tre år vända det förlusttyngda bolaget och antalet anställda mer än halverades. När hon slutade hade det finansiella resultatet vänt till liten vinst från minus 60 miljoner.

– Företaget är nu lönsamt, även om vinsten ännu är blygsam. Jag har också renodlat företaget från en tidigare väldigt brokig struktur med en mängd olika verksamheter. Bolaget drivs mycket mer effektivt nu.

Ingrid Engström har även ett förflutet inom bankvärlden. Under sina fyra år som HR-chef på SEB ingick hon i vd Annika Falkengrens närmaste krets. En av huvuduppgifterna var att fixa jämställdheten på banken.

I en chatt med Veckans Affärers läsare 2009 fick hon frågan hur mycket av SEB:s jämställdhetsarbete som kommer ifrån Annika Falkengren och om kvotering är den rätta vägen att gå för att snabbare öka jämställdhet i bolagsstyrelserna.

– Helt klart går det väldigt långsamt. Här på SEB ser vi att det faktiskt ger resultat att synliggöra och faktiskt tillsätta. Det borde fungera på hela marknaden om viljan finns. Annika är en inspirationskälla för många av våra chefer och medarbetare och hela ledningen arbetar aktivt, svarade hon bland annat läsaren Bosse.

Själv varvade Ingrid Engström yrkesliv och mammledighet med alla tre barnen.

Efter en tid som vd på Springtime övergick Ingrid Engström till egen konsultverksamhet med kvarstod som styrelseordförande.

Med en magister examen i psykologi ska hon nu ta över en verksamhet inom Handelshögskolan som fokuserar på utvecklingsprogram för företag och organisationer.

– Företagsutveckling och lärande är frågor jag brinner för, och jag ser fram emot att arbeta i en organisation med en kultur som kombinerar stolthet och kommersiell framgång, säger Ingrid Engström i en kommentar.

KATARINA HUGO
08-6840 7531 katarina.hugo@svd.se

Artikeln publicerades i sin helhet i SvD Näringsliv den 14e december 2013