Mats WiklundEfter en lång karriär på olika företag inom bank- och försäkringsbranschen kände Mats Wiklund att han behövde få färsk input och nya idéer för att fortsätta utvecklas i yrkesrollen. Efter en grundlig sondering av marknaden återstod bara ett alternativ: Programmet Företagsledning på IFL. Dels för att många kollegor rekommenderade det varmt, dels för att programmet innehöll ämnen han skulle få praktisk användning av i jobbet. Utbildningen avslutades under förra året och så här tycker han idag:

Vad hade du för förväntningar på programmet?
Jag hade höga förväntningar på utbildningen och föreläsarna, men också på övriga deltagare, och jag blev inte besviken – tvärtom. Trodde nog att det skulle vara mer teori och inläsning på egen hand, men det var en levande utbildning med mycket duktiga och inspirerande föreläsare. Alla deltagare var dessutom aktiva och generösa. Vi gav varandra inblick i hur verkligheten ser ut i andra typer av bolag och företagskonstellationer. En intressant reflektion var att utmaningarna som vi står inför som ledare och chefer var ganska likartade oavsett bransch.

Vad har du haft för konkret nytta av utbildningen?
Jag tycker att avsnittet med de mjuka delarna i ”Jaget och Ledarskapet” innehöll många bra avsnitt. Jag fick till exempel en aha-upplevelse om varför jag har lite svårt med vissa personlighetsdrag hos andra människor, vilket ledde till insikter om hur jag bättre ska agera och hantera sådana relationer. Även MMI övningarna och den schemalagda tiden för reflektion var bra. MMI står för My Mirrored Image, och är en modell som man använder för att plocka fram starka sidor hos mig själv som person. Det sker via intervjuer med nära medarbetare och chefskollegor. Utifrån styrkorna identifieras sedan utvecklingsområden och en analys görs av vad som händer om styrkan blir för stark och istället börjar uppfattas som en svaghet eller ”överslag”. Därefter utvecklar man ”allergier” till den här styrkan. Det hela landar i ett mönster över vad jag ska hålla i, vad jag ska utveckla och vad som bara ska accepteras. I ett större perspektiv tycker jag att alla delar i programmet har tillfört något till min personliga utveckling – både som människa och ledare.

På vilket sätt har din arbetsgivare fått nytta av att du gått programmet?
Jag har nog blivit bättre och lite kunnigare inom alla områden såväl operativt som strategiskt och även blivit en tryggare ledare och chef. Förutom de mjuka delarna har jag även tagit med mig en hel del användbara modeller och teorier när det gäller förändringsprocesser och frågor som rör strategi och varumärken.

Vilket råd skulle du ge en blivande programdeltagare?
Försök vara med på alla seminarietillfällena och avsätt ordentligt med tid mellan kurstillfällena för att repetera och gå igenom materialet från föregående seminarium. Det behövs eftersom vissa delmoment kan gå väldigt snabbt. Bjud även på dig själv! Ju öppnare du är, desto mer tips och råd får du.

Du arbetar i försäkringsbranschen. På vilket sätt är programmet relevant för just din bransch?
Företagsledning är en chefs- och ledarskapsutbildning. Jag tycker inte man ska betrakta den som en specifik branschutbildning. Tvärtom – du lär dig mycket om andra branscher och bygger upp ett kontaktnät utanför ditt ordinarie skrå. Vi har även liknande utbildningar inom Länsförsäkringar, men jag valde det här alternativet för att vidga vyerna och träffa andra människor.

Vad kan du säga om människorna du mött?
Föreläsare som till exempel Alexander Bard, Kjell A Nordström och Göran Carstedt har rört om i min ganska begränsade box. Samtidigt har utbytet med andra deltagare gett mig mer än jag någonsin kunnat drömma om. Inte bara ny kompetens utan även insikt om nyttan med erfarenhetsutbyte med människor från andra branscher. Jag har fått personliga kontakter och ett helt nytt nätverk. Nu gäller det bara att hålla i det…