jerry-magnusson_1929x735

Det är ingen överdrift att säga att Jerry Magnusson kan sin verksamhet utan och innan. Han har jobbat sig upp från rollen som maskinist, där han började för 19 år sedan, till sin nuvarande vd-roll.

”För mig var den här utbildningen extremt bra. Den kom precis när jag skulle kliva över och ta fullt ansvar för den dagliga verksamheten.”

Spännande men nervös utmaning

Jerry gick utbildning på rekommendation av den tidigare vd:n för systerbolaget Bäckström Anläggning, Peter Andersson, som själv gått den nästan 20 år tidigare. Initialt var Jerry lite tveksam, eftersom han inte hade någon högre utbildning i bagaget, men såg det som en spännande, om än lite nervös, utmaning.

”Jag fick möta killar och tjejer som kom från en helt annan verklighet än jag själv. Men det visade sig att arbetslivserfarenhet hade en poäng också. Jag överlevde”, tillägger han leende.

Utbyte trots olikheter

Jämfört med Bäckström Anläggning är Bäckström Stockholm i grunden en maskin- och transportförmedling, så Jerry frågade sig också om branscherna skulle överlappa tillräckligt mycket för att han skulle få ett bra utbyte med sina kurskollegor.

”Det visade det sig att vi absolut hade. Det var snarare så att vi hade ett bättre utbyte just för att vi kom från totalt olika branscher. Det är ju olika summor och olika människor, men i grunden samma problem.”

Det ekonomiska språket

I början kunde han ha svårt att hänga med i föreläsningarna, innan ekonomibegreppen sjönk in. Men de upprepades många gånger och blev exemplifierade med case och övningar så efter ett tag blev terminologin naturlig och då flöt det på bra.

”Ekonomi är verkligen maktens språk – plötsligt förstod jag vad vår ekonomichef pratade om. Och det gick ganska fort att börja svänga sig med termerna själv också, de brände liksom fast.”

Alla deltagare fick en anteckningsbok i början av utbildningen och varje morgon gavs det tid för att skriva ned reflektioner över vad man fått med sig dagen innan.

”Anteckningsboken bär jag fortfarande med mig i min väska. Då och då, när jag behöver komma ihåg något särskilt från utbildningen tar jag fram den och tittar.”

Ekonomin bara en del

Det visade sig att utbildningen innehöll mycket mer än ekonomi. Framför allt nätverkande, men överlag insikter om det som händer i världen och vart vi är på väg, menar Jerry.

”Jag klev ur utbildningen med en gigantisk påse med intryck, upplevelser och framförallt verktyg. Och det har det verkligen visat sig vara. Mycket av det var klassiska saker, som Firo, Förändringens fyra rum osv, men dessa fungerar verkligen om man applicerar dem.”

Ekonomin var viktig, men minst lika viktig upplevde han chansen att få se över sitt eget ledarskap. Det blev många aha-upplevelser och lärdomar, så som att lyssna på olika nivåer, vara mer fokuserad och ha mer förståelse för andras arbete och prioriteringar.

”Detta var otroligt spännande och jag tror att jag har ändrat mig ganska mycket sedan dess, faktiskt. Om det verkligen är så får väl mina medarbetare bedöma, men jag uppfattar det som att jag har blivit bättre som ledare.”

Ett levande affärskontaktnät 

”I mitt fall fick jag också med mig fantastiska affärsvänner. Inte så att vi äter lunch på söndagarna kanske, men när vi väl träffas är det lite som när man gjorde lumpen. Det kan ha gått ett antal år men när vi springer på varandra är det som om vi var tillbaka i klassrummet. Det märks att vi gjort någonting ihop.”

”Chefsvärlden är inte jättestor, folk byter mer eller mindre hatt och så snurrar hjulet. Så jag tror att kontaktnätet är snudd på ovärderligt. För mig har det varit det.”

Ett gemensamt språk  

På Jerrys rekommendation går nu även avdelningschefen för Maskin & Transport, Andreas Jonsson, samma utbildning.

”Vi sitter i ledningsgruppen ihop så jag vill att han ska få motsvarande upplevelser så att vi kan prata samma språk och modeller. Han kommer kanske att dra andra slutsatser än jag gjorde, men vi kommer åtminstone att prata samma språk.”


”Jag ska inte heller sticka under stolen med att det känns prestigefullt med ett diplom från Handelshögskolan i Stockholm Executive Education i hyllan. Då känner man ju att företaget satsar på en och det är ju ett mervärde i sig. Och det vill jag gärna att Andreas också ska få känna.”

Utbildning som investering i personalen  

Enligt Jerry sker det mycket lönehoppande i branschen. För att bemöta detta satsar Bäckström Stockholm AB på att erbjuda ytterligare värden. Där är utveckling en viktig del. Om ledningen har hittat en bra person så försöker de ge denne möjligheter att stanna kvar inom organisationen. Detta drivs också på från arbetstagarnas sida.

”Yngre tar inte en anställning innan man satt en utvecklingsplan för dem idag. Numera vill också en större andel klättra i graderna och det ganska snabbt dessutom – en utmaning för deras blivande chefer.”

Att investera i utveckling av personalen har visat sig vara ett bra koncept för att få lojala anställda.

”Jag är själv ett levande exempel på det – jag har varit här i 19 år.”

 



Företagsledning för bygg och fastighet – SBL

Detta är en omfattande ledarskapsutbildning för högre chefer inom bygg- och fastighetssektorn, med affär, ledarskap och styrning som centrala områden. Stort fokus ligger även på erfarenhetsutbyte och förståelse för utmaningar utifrån olika roller i värdekedjan.

Vill du veta mer om programmet?

För mer information, kontakta Didrik Reuterswärd, +46 72 453 6271, didrik.reutersward@exedsse.se eller ladda ner programinformationen till höger.